Åboföreningens årsmöte: alla talar svenska

Om ni inte redan har läst det i Åbo Underrättelser (Finlands äldsta dagstidning), så blev prof. Anders Jarlert omvald som ordförande i Åboföreningen i Göteborg i samband med årsmötet den 14 april.

Carl-Bertil Tauler från Åbo nyvaldes till styrelsen och är nu Åboföreningens sekreterare. I anslutning till mötet gav han också en ögonblicksbild av situationen för svenska språket i Finland. Den historieintresserade kan för övrigt läsa här om finska språkets ställning i Sverige under riksgemenskapens tid.

Carl-Bertil Tauler gav en uppdatering om svenska språkets ställning i Finland.

En intressant referenspunkt är svenskarnas ointresse för att lära sig tyska. Tyskland är ett nära grannland, den enskilt viktigaste handelspartnern för Sverige och det är inte svårt att inse fördelarna med att kunna tyska.

Även historiskt har tyska varit oerhört viktig för Sverige; under århundraden var tyska det primära handelsspråket och svenska språket innehåller mängder av tyska låneord. Göteborgs stadsprivilegier är skrivna på tyska (inte svenska!) och Sverige hade länge en tysktalande andel av befolkningen.

Genom att behärska tyska kan man också ta del av en kultur som omfattar mer än hundra miljoner människor. Oaktat alla dessa faktorer sjunker ändå intresset stadigt bland svenskarna för att lära sig tyska.

Orsaken kanske stavas globalisering – spanska och kinesiska är på uppgång bland skoleleverna, trots större avstånd och att vi inte har någon gemensam historia.

Auf wiedersehen.

Nya Sverige/Nya Finland

Igår (11 november) gästades Göteborg av prof. Olavi Koivukangas, expert på finländsk migration. Han höll föredrag för Åboföreningen om emigrationen från Finland under 1600-talet, där destinationen var kolonin Nya Sverige i Nordamerika. Det var bosättare från Sverige och Finland som utgjorde den första permanenta europeiska bosättningen i Delawaredalen, sannolikt utgjordes befolkningen av fler finländare än svenskar.

”Skogsfinnarna” var synnerligen lämpade för livet i den Nya Världen, men sin särskilda vana av svedjebruk. Jämför gärna med holländarna, som var handelsmän eller jordbrukare från öppna landskap, de hade svårt att överleva i det vilda Amerika.

Den svenskfinska kolonisationen fick ett intressant efterspel. Bosättaren Martti Marttinen blev anfader till John Morton (efternamnet anpassades), som 1776 skrev under USA:s självständighetsförklaring, där de 13 amerikanska kolonierna gjorde sig fria från Storbritannien. John Mortons röst blev faktiskt tungan på vågen, hade han fattat ett annat beslut, så hade världens historia kanske sett helt annorlunda ut.

2013 firar vi 375-årsminnet av den gamla kolonin, de två fartygen Calmare Nyckel och Fogel Grip avreste från Majorna i Göteborg 1637 och nådde fram till Amerika 1638. Det finns planer på att uppmärksamma detta på olika sätt, Finlandsbloggen skall be att få återkomma i ärendet!

Professor Olavi Koivukangas med Nya Sverige-guvernören Johan Printz i bakgrunden

 

 

 

 

Försommarträff med Åboföreningen

Ett tiotal medlemmar från Åboföreningen var på försommarbesök i Skansen Lejonet i Göteborg, en 1600-talsbefästning där Svenska Flaggans Museum nyligen har inrättats.

Årets utställningstema är Finlands svenska flaggor, i museet hänger bl a den tretungade, blåa duken som fördes av skärgårdsflottan, en lättrörlig marin enhet som tillkom på 1700-talet med huvudstationer i Stockholm och på Sveaborg.

Medlemmarna fick också se en mycket trevlig film om Finlands nationalsymboler, ursprungligen producerad för skolundervisning. Där får man också en rapsodisk genomgång av de olika flaggförslag, som fanns inför det slutliga antagandet av dagens blåvita korsflagga.

Tempot i filmen från 1987 är ett helt annat än vad som förekommer i dagens vansinnesklipp. Bara det är värt en titt – men kom ihåg att andas lugnt.

Medlemmar i Åboföreningen under flaggor med anknytning till Finland och Sverige

Den finländska tonen – adventsträff med Åboföreningen

Birgitta Ulfsson och Anders Jarlert, Åboföreningens ordförande

Birgitta Ulfsson och Anders Jarlert, Åboföreningens ordförande

Söndag 3 december samlades tjugotalet medlemmar i Åboföreningen i Göteborg till adventsfika i finska församlingens lokaler. Särskilt inbjuden var skådespelaren Birgitta Ulfsson, som kåserade över den finländska tonen i litteraturen och sången. Inte sällan uppfattar ju rikssvenskar finska och finlandssvenska som sjungande språkuttryck. Men föredraget handlade också bland annat om den gemensamt nordiska, naturnära tonen. Med stor inlevelse läste Birgitta Ulfsson upp ett antal korta dikter, som i sin knapphet rymde mycken livsvisdom och humor. Nog finns det mer som förenar, än som skiljer Finland och Sverige!

Vi fick också lära oss att Birgitta Ulfsson hatade Runeberg och Kalevala i skolan (fast det har gått över), att hon betraktar sig som ”tvålänning” (med boende både i Göteborg och Helsingfors) och att hon fortfarande ofta blir förknippad med muminmamman. Men, som hon konstaterade, man kan ju bli hopkopplad med värre företeelser…

Ett dignande fikabord

Medlemmarna lät sig väl smaka av adventsfikat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avslutningsvis en av de dikter som Birgitta Ulfsson läste upp, tre rader av Bo Carpelan från 1977:
Söka tonen.
Lyssna till regnet.
Innan det faller.

 

Åboutställning på Göteborgs Universitetsbibliotek

Under perioden 28 september till 30 december 2011 pågår en utställning på Centralbiblioteket, om vänorterna Åbo-Göteborg och deras gemensamma historia. Här följer det tal som Prof. Anders Jarlert, ordförande i Åboföreningen, höll i samband med invigningen:

”När vänskapsbanden knytas” är namnet på det monument vid Näckrosdammen, utfört av Wäinö Aaltonen, som avtäcktes den 8 maj 1955 inför några tusen personer. Bland åskådarna fanns en finländsk delegation från Åbo och Göteborgs ledande politiker. Det var en tacksamhetsgåva från vänorten Åbo för den hjälp som offervilliga göteborgare hade visat Finlands folk under krigsåren.

Kyrkoherde Isac Béen tog 1939 initiativet till Finlandshjälpen och samlade för detta ändamål in nära 3,5 miljoner kronor i kontanter (i 2010 års penningvärde ca 70 miljoner kr) samt kläder och andra förnödenheter till betydande värden. Finlandshjälpen startade vid en bröllopsmiddag i Göteborg 10/12 1939, där B vid middagsbordet talade om ”landet som var i nöd, och om folket, som gjöt sitt blod, – skulle det kanske helt och hållet förblöda? Det glada sorlet dämpades. Det uppstod en spänningsfull tystnad. Bröllopsfestens glada gäster genomströmmades av rörelse och medkänsla.” Enligt en berättelse ringde Béen upp en av Göteborgs miljonärer och undrade om han inte kunde få påräkna ett bidrag. Jo, sade direktören, jag får väl åtminstone ge änkans skärv. Nej, för all del, svarade B, så mycket vill jag inte begära, men låt mig få 100.000 så får jag vara nöjd. I en av Karl Gerhards nyårsrevyer framställdes B även på scen. Den verklige B skrev ett artigt brev och utbad sig att få sedvanligt honorar, men till Finlandshjälpen, och behållningen för en föreställning överlämnades också.

I återuppbyggnadsarbetet efter kriget och under lång tid i ett omfattande samarbete mellan Åbo och Göteborg var den outtröttlige Eric Borgström motorn. Man hade tidigare på ett naturligt sätt talat om fadderortsverksamhet – Göteborg var fadder för Åbo. Nu kändes det naturligare att börja tala om vänortsverksamhet. I detta sammanhang föddes även tanken på att ändra organisationen så att de tidigare kommittéerna – Åbokommittén och Göteborgskommittén – förändrades till föreningar.

Göteborgsföreningen i Åbo bildades den 26 oktober 1948 i fullmäktiges sessionssal i stadshuset. Som medlemmar upptogs genast ca 400 personer. Trots att Åbo med tiden fick flera andra vänorter, stod det klart att förhållandet till Göteborg var annorlunda än till de övriga vänorterna. Detta satte sin prägel på föreningens verksamhet. Föreningen stöddes av staden och kunde på ett sätt betraktas som en del av stadens verksamhet.

Exakt när Åboföreningen i Göteborg bildades kan man inte fastställa. Men det var i samma sammanhang som Göteborgsföreningen i Åbo. Man hade bildat en Åbokommitté vars första ordförande var professor Axel Boethius. Han efterträddes av Ernst Jungen, överlärare och stadsfullmäktiges ordförande. När Åboföreningen senare bildades blev Jungen föreningens förste ordförande. Eric Borgström valdes till Åbokommitténs och senare Åboföreningens sekreterare. Snart var han en känd person i Åbo genom talrika besök, tidningsintervjuer och kontakter med stadens alla ledande tjänstemän och politiker. Eric Borgström var en dynamisk och viljestark person, som det var mycket svårt att säga nej till. Som exempel kan nämnas att han i Åbo kördes omkring i brandchefens röda tjänstebil. När han en gång frågades om varför, svarade han att han tidigare körts av stadsdirektörens chaufför, men att denne inte stod till förfogande dygnet runt. I det civila var han direktör för tipsbolaget och kunde via en viss andel av s.k. blåvita kuponger insamla betydande summor till Åbo. Borgström fick med tiden en status av hedersmedborgare i Åbo och kallades ”Göteborgström”. I samband med hans 80-årsdag beslöt man att uppmärksamma honom med en relief, som senare avtäcktes vid Yrkesinstitutets vägg mot Aningaisgatan. Han dog 1995.

Redan i slutet av 1940-talet kunde flera grupper från Åbo resa till Göteborg för att knyta kontakter med motsvarande verksamhet där. Resandet var då en lyx som man inte hade kunnat unna sig i större utsträckning. Inom olika kulturområden gjordes många besök och idrotten var redan från början aktivt med i utbytet, långt innan Finnkampen förlades till Göteborg. De olika körbesöken har varit många under årens lopp – i båda riktningarna. De kyrkliga samfälligheterna i Göteborg respektive Åbo och S:t Karin träffas vartannat år, varannan gång i Göteborg och varannan i Åbo. Det akademiska utbytet med Åbo akademi har utvecklats särskilt genom Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg och genom en omfattande bytesverksamhet mellan Göteborgs universitetsbibliotek och Åbo akademis bibliotek..

Nästa år är Norden temat för bok-och biblioteksmässan. Det bör kunna ge ny kraft även åt vänortsutbytet mellan Göteborg och Åbo. I år är Åbo europeisk kulturhuvudstad. Det har därför känts naturligt att med denna utställning markera sambandet och samarbetet också på biblioteksområdet, genom att lyfta fram Åbomaterial ur Universitetsbibliotekets rika samlingar. Här kan man se gamla böcker från Åbo bredvid brev om bananer till efterkrigsbarn i Åbo från Eric Borgström, Aaltonens vänskapsmonument bredvid tidningsklipp från Alma Söderhjelms föredrag inför 1200 damer som stickade för Finlandshjälpen på Liseberg i januari 1940.

För Åboföreningen i Göteborg är det en stor glädje att Göteborgs universitetsbibliotek har velat satsa tid och kraft på att aktualisera vänskapsbanden mellan Åbo och Göteborg. Likaså att kommunfullmäktiges ordförande Rolf Lindén här representerar vänortsförbindelsen på det officiella planet.