Hallonbåtar på turné

Den finländska författaren Miika Nousiainens bok Hallonbåtsflyktingen har blivit teater. Finska KOM-teatteri kommer till Sverige med ett längre gästspel med Riksteatern, tyvärr är det inget stopp inplanerat i Göteborg, men väl i Borås.

Hallonbåtsflyktingen handlar om en en finländare som är besatt av Sverige, trots sin uppväxt i en miljö, som varit fylld av komplex gentemot Sverige. Författaren Miika Nousiainen började på rent trots att heja på på Sverige under fotbolls-VM 1990, när han märkte hur nöjd pappan blev när svenska laget förlorade alla sina matcher.

Men hallonbåtarna då? Jo, författaren själv upptäckte som barn denna svenska sötsak på färjorna till Sverige och tyckte att de var så söta och äckliga, men samtidigt så goda – så svenska, helt enkelt. Därför fick godiset ge namn åt romanen och dess nationalitetstransvestit.

Läs gärna Svenska Dagbladets recension från utgivningsåret 2009.

Finlandsblues…

Sångerskan Anna Järvinen berättar i Svenska Dagbladet om sina barndomskänslor för Finland. Hon återupptäckte sitt finska arv, men har förblivit kluven till sina båda hemländer:

”Vi var i Finland varje sommar och blev förälskade i språket, den vackra naturen, människorna och kulturen. Men sedan kom vi tillbaka till Sverige och dolde sommarminnena som om de var en del av en lite smutsig semesterromans.”

En mycket läsvärd artikel.

 

Go East!

The New York Times har listat de 45 hetaste resmålen i världen under 2012. På andra plats kommer… Helsingfors! Inte dåligt att slå sig in på samma lista som t ex London, som ju dessutom är värd för sommar-OS i år.

Men för den som inte är intresserad av svettiga män och kvinnor kan ju nämnas att Helsingfors är utsedd till världens designhuvudstad 2012.

Bara att boka och sedan packa.