Tips på SVT Play

Har ni sett serien Finnomani? Programledarna Lina Puranen och Maija Waris, båda Sverigefinnar, gör upp med svenskarnas bild av Finland. Underhållande, informativt och ironiskt – inte nödvändigtvis i den ordningen.

Programserien Love i Finland från 2015 handlar om sångartisten Love Antell som upptäcker sina föräldrars land. Själv lärde han sig aldrig att tala finska, men sjunger likväl på finska i programmen. Love Antell vågar ställa de ”dumma frågorna”, vilket verkligen sänker trösklarna för den som vill lära sig mer om Finland. Rekommenderas särskilt för lagom ointresserade svenskar.

 

Tom of Finland hos Albert och Herbert

I dagarna äger en filminspelning rum i anrika Haga, den stadsdel där Albert och Herbert bodde och som lyckligtvis åtminstone till någon del undkom grävskoporna.

Filmen handlar om Touko Laaksonen – Tom of Finland – vars teckningar av muskulösa män i läder eller uniform blev världsberömda. Läs gärna mer om filminspelningen i Göteborgs-Posten.

Först i mitten av 1970-talet kunde Touko livnära sig på sin konst, eftersom homosexualitet var olagligt i Finland ända till 1971. Först 1981 togs sjukdomsstämpeln bort.

Filmen om Tom om Finland spelas in i Sverige, Finland, Tyskland och USA. Premiär på bio 2017, lagom till Finlands 100-årsjubileum.