200 år av ny politik

Idag är Bokmässans sista dag i Göteborg och vi kan se tillbaks på flera dagar av intressanta föredrag och seminarier. En spännande paneldiskussion hölls i den finländska avdelningen av Bokmässan, med utgångspunkt från boken ”Furstar och folk i Åbo 2012”. Det var då som Sveriges nyvalde kronprins Karl Johan träffade Rysslands tsar Alexander för att göra gemensam sak mot Napoleon.

Sverige skulle därmed slutligen avstå från vidare anspråk på den förlorade rikshalvan Finland, medan Ryssland skulle stödja en linje där Norge avskiljdes från Danmark och lades under den svenska kronan.

I panelen fanns författaren Nils Henrik Villstrand, Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson samt den tidigare ministern Pär Stenbäck från Finland. Alla var rörande eniga: 1812 grundlades en ny politik i Norden, som än idag är relevant. I synnerhet har politiken tjänat Sverige väl, efter 1814 har Sverige aldrig drabbats av väpnad konflikt, medan Finland varit skådeplats för Krimkriget, frigörelse- och inbördeskrig samt drabbats av andra världskrigets fasor.

Sverige skall vara glada för att Finland finns och att det gick som det gick 1809. Dessutom fick man Norge som någon sorts mjuklandning, dock utan den riksgemenskap, som rått mellan Sverige och Finland. I ljuset av den nya säkerhetspolitiska situationen blev nu försiktighet som gällde, vilket Pär Stenbäck illustrerade med följande kommentar:

– Fråga norrmännen, hur goda imperiebyggare svenskarna var…

Moderator Anders Eriksson, Ingvar Carlsson, Pär Stenbeck samt Nils Erik Villstrand

 

Skål eller kippis?

Svenskar och finländare delar ett intresse för alkohol, om ingen visste det innan. Forskning och framsteg rapporterar om en analys som gjorts vid Uppsala universitet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

När Finlands alkoholskatt sänktes 2004, ökade sjukfrånvaron hos svenskar som bodde nära gränsen. Och när skatten höjdes igen, 2008, tillfrisknade svenskarna mirakulöst.

Ett engelskt uttryck för skål poppar upp i huvudet: Here’s to your health.

Finland – Sverige 1-0

I Finnkampen nyligen vann Sveriges herrar med 220-187 poäng, medan Sveriges damer förlorade med 182-221, den första förlusten på tolv år.

Men Finland går om Sverige i konkurrenskraft, enligt World Economic Forum. Nu är Finland världstrea och Sverige fyra, där inte minst kvaliteten på skolan fäller avgörandet.

Finland kniper bronset, alltså, i en mer konkret landskamp än den som nyligen avslutades på Ullevi i Göteborg. Stort grattis!

Vi säger väl Hyvä Suomi.

Färglägg Mannerheim

I januari framfördes ett förslag i Hufvudstadsbladet om att färglägga Mannerheim. Nu har en ny film om Carl Gustaf Emil Mannerheim har rört upp känslorna i Finland, eftersom marskalken porträtteras av en svart skådespelare. Se en liten trailer för The Marshal of Finland här, och jämför gärna med bilden här, om du blir osäker.

Svart, vitt eller svartvitt – det är frågan.