Ett land, två språk

Den senaste tiden har innehållit trist rapportering om hur personer som försvarat Finlands tvåspråkighet har blivit mordhotade. Mycket tråkig läsning för alla oss som annars fascineras av Sveriges spännande, östra grannland i skärningspunkten mellan olika kulturområden.

Den finskspråkiga dagstidningen Helsingin Sanomat tar idag tydlig ställning och publicerar nyheter om detta på såväl finska som svenska för att markera stöd för Finlands tvåspråkighet. Kanske kommer det snart en finsk text i Hufvudstadsbladet?

Som vanligt på detta tema tar Finlandsbloggen tillfället i akt att påpeka att Finland är världens enda land där svenska är officiellt språk. I Sverige är svenska endast klassat som ”huvudspråk”, enligt den språklag som kom 2009.

En synnerligen svensk lagstiftning!

Polarpriset 2013

2013 års Polar Music Prize tilldelas Youssou N’Dour från Senegal och Kaija Saariaho från Finland! Polarprisjuryn beskriver Kaija Saariaho som ”en dotter till en metallarbetare som omprövar vad musik kan vara”. YouTube bjuder på ett litet smakprov hur det kan låta. Verket, ”Laterna Magica”, inspirerades av regissören Ingmar Bergmans självbiografi med samma namn, efter att kompositören återupptäckt boken under en hyllstädning 2007.

Här är en intervju med Kaija Saariaho som Hufvudstadsbladet gjorde i höstas.

Stort grattis!