På semester

Med tanke på förra inlägget – och så här i semestertider – vart reser finländare och svenskar helst utomlands?

Det överlägset mest populära resmålet för finländare är grannlandet Estland, som med över en miljon resor sopar banan med alla andra destinationer. På andra plats kommer Spanien (599 000) och först på tredje plats finner man Sverige (378 000).

Svenskarna åker helst till Spanien (1 630 000 resor), men Finland kommer på en smickrande andraplats, före Danmark.

Observera att statistiken gäller resor med övernattning, alltså inte kryssningar eller dagsbesök. Många tillgängliga källor verkar också rensa bort nordiska destinationer – det räknas inte som utomlands.

Finlandsbloggen begrundar dessa siffror. Och tar semester.

På återhörande.

Vart går flyttlasset helst?

Västra Nyland skriver om en färsk enkät, där finländare utifrån ett urval har fått ange vilket land de helst skulle flytta till.

På första plats kommer Sverige. Därefter Spanien respektive Norge. Ryssland återfanns längst ner på listan, bortsett från Nordkorea, som var allra minst attraktivt.

Men svenskarna då? Vart kan de tänka sig att flytta? I en undersökning från 2009 ställdes frågan till nordbor vilket annat nordiskt land de skulle kunna tänka sig att bo i, förutom det egna. Nästan hälften av svenskarna svarade ett nära grannland, nämligen Norge. Därefter Danmark, Finland och Island i fallande ordning.

Nordkorea var inte ett alternativ.

Champagne till vrakpris

I fredags sålde Ålands landskapsregering champagne för över hundra tusen euro (cirka en miljon svenska kronor). Flaskorna, från 1800-talets första hälft, hittades i ett vrak i Ålands skärgård sommaren 2010 och en del av denna last har alltså nu gått under klubban i Mariehamn. Publiken bestod av cirka 300 personer, en blandning av finsmakare och nyfikna, kan man tänka.

Dyrbarheter på havsbotten

 

 

 

 

 

 

 

 

Överskottet från auktionen går till välgörande ändamål, bland annat för marinarkologiskt arbete och för Östersjöns miljö.

Slutligen, man kan ju inte annat än älska en myndighetsadress som skrivs champagne@regeringen.ax.

Vi säger väl skål. Och grattis.

Boktips mot minnesförlust

Apropå undanskuffade dialekter: författaren John Crispinsson har skrivit en glimrande bok med titeln ”Den glömda historien – om svenska öden och äventyr i öster under tusen år”, vilken på ett mycket överskådligt sätt redogör för hur svenskarna utvecklade relationer på andra sidan Östersjön. Och hur Sverige idag märkligt nog inte vill låtsas om denna historia.

Med boken i färskt minne blir man frestad att citera Horace Engdahl från öppningsceremonin vid Märkesåret 2009:

”Sverige och Finland före 1809 var inte ett syskonpar utan snarare siamesiska tvillingar. Det fanns inget Sverige före föreningen med Finland, det fanns inget Finland före föreningen med Sverige. Riksbildningen och uppbyggandet av en stat skedde gemensamt. Finland var inte någon underkuvad provins eller någon koloni utan en organisk del av ett rike där det talades flera språk.”

Läs boken, och få en djupare förståelse för de långa relationerna mellan Sverige och Finland. Och några länder till på köpet.

Ett verkligt dialektmysterium

Kanske har någon följt TV-serien Svenska dialektmysterier med Fredrik Lindström, där programledaren reser Sverige runt för att exponera olika nyanser av det svenska språket.

Men saknas inte en stor del av det svenska språkområdet i programmet och dess hemsida? Just det, de svensktalande delarna av Finland finns inte med. Och ändå är Finland – fortfarande – det enda landet i världen där svenska är officiellt språk. Den nya språklagen i Sverige som antogs 2009 anger att svenska är huvudspråk, och inget annat.

För den dialektintresserade finns det lyckligtvis en uppföljning i P1:s program Språket, där man kan lära sig mer om svenska språkvarianter i Österbotten.

Försommarträff med Åboföreningen

Ett tiotal medlemmar från Åboföreningen var på försommarbesök i Skansen Lejonet i Göteborg, en 1600-talsbefästning där Svenska Flaggans Museum nyligen har inrättats.

Årets utställningstema är Finlands svenska flaggor, i museet hänger bl a den tretungade, blåa duken som fördes av skärgårdsflottan, en lättrörlig marin enhet som tillkom på 1700-talet med huvudstationer i Stockholm och på Sveaborg.

Medlemmarna fick också se en mycket trevlig film om Finlands nationalsymboler, ursprungligen producerad för skolundervisning. Där får man också en rapsodisk genomgång av de olika flaggförslag, som fanns inför det slutliga antagandet av dagens blåvita korsflagga.

Tempot i filmen från 1987 är ett helt annat än vad som förekommer i dagens vansinnesklipp. Bara det är värt en titt – men kom ihåg att andas lugnt.

Medlemmar i Åboföreningen under flaggor med anknytning till Finland och Sverige