Svenska (finska?) Mässan

Sverigefinländarnas dag inleddes med ceremoniel på Gustav Adolfs Torg och fortsätte sedan på Svenska Mässan. Tog man sig dit via Kungsportsavenyn så var vägen kantad av svenska och finska flaggor, vilka hade hissats på paradgatans flaggstänger.

Varsågod och välj flagga - ena eller båda! Besökarna till Svenska Mässan kunde manifestera sin identitet efter behag.

Lennart Rodihn från Länsttyrelsen i Stockholms Län talade om minoriteternas ställning i Sverige.

Inte bara det moderna Finland föddes 1809, utan även det "svensktalande Sverige". Mycket tänkvärt.

En intressant paneldebatt belyste den finsktalande minoritetens frågeställningar.

Paneldebatt om den finländska minoriteten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den finländska violinisten Linda Lampenius stod för melodiös underhållning, till åhörarnas förtjusning.

Många hade hittat till Kongresshallen på Svenska Mässan, trots att arrangemangen började på arbetstid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Göteborgs Stad bjöd på kaffe, semlor och piroger. Mums!

Det gick åt fler piroger än semlor...

 

Blåvit flagga över Börsen…

Kl 13.00 firades att Göteborgs Stad anslutit sig till finskt förvaltningsområde, vilket bl a ger rätt till barn- och äldreomsorg på finska och rätt att använda finska i kontakten med Göteborgs stad. Dagen innebar en svensk-finländsk flaggfest, med blågult och blåvitt på Gustav Adolfs Torg och Avenyn.

Blåvitt i Göteborg fick ny innebörd...

 

En stor skara människor trotsade blåsten och kylan

 

Hejarklacken var på plats.

 

Dagens skönaste jacka!

 

Thomas Martinsson (MP) från Göteborgs kommunstyrelse invigde dagen. Finsktalande tolk till höger.

Sverigefinländarnas dag 24 februari!

Sedan 1 februari 2011 är Göteborg finskt förvaltningsområde, vilket förekommit tidigare här på Finlandsbloggen. Att arbetet nu kommer igång på allvar kommer att uppmärksammas den 24 februari, då också Sverigefinländarnas dag firas över hela landet.

Den 24 februari 1796 föddes Carl Axel Gottlund, ”Svedjefinnarnas apostel”. Han var finländsk språkvetare och etnolog som under det tidiga 1800-talet bl a intresserade sig för de finska skogsböndernas situation i de värmländska Finnskogarna. Carl Axel Gottlund har nu satts in i ett modernt sammanhang, genom att han kopplas ihop med dagens Sverigefinländare – landets utan konkurrens absolut största etniska minoritet.

Folklivsforskaren Carl Axel Gottlund, flankerad av en sverigefinsk flagga

Det bjuds på ett digert program i Göteborg, förutom stor dansbandsgala på Svenska Mässan (lokalen rymmer 2000 personer!) blir det även framträdanden på restaurang Trägår’n med bl a Markoolio samt Timo Räisänen, båda naturligtvis finskättade. Läs hela programmet här!

Även bastu ingår

Torsdagens lunchföredrag ledde till en fråga från auditoriet om var Finlands president bor – är det på slottet i Helsingfors? Nej, presidentbostaden heter Talludden och började byggas 1989.

Sauli Niinistö kommer att flytta in i en byggnad som är konstruerad av finsk granit, glas och kopparplåt. Även innerväggarna är av granit, men också av betong eller beklädda med björkfaner. Talludden har 212 knutar, 300 fönster av olika storlek, 190 dörrar, av vilka 180 i olika utföranden. Presidenten disponerar 1400 kvm för boende, arbete och representation.

Det låter väl mysigt?

Presidentens tjänstebostad Talludden

Två tallrikar blir en

Finlands honorära generalkonsul i Göteborg, Heli van der Valk, höll idag ett intressant lunchföredrag om det nyligen avgjorda presidentvalet i Finland. Valet har inte figurerat på Finlandsbloggen, eftersom det ju är en nyhet från vårt östra grannland som faktiskt har fått genomslag i de vanliga medikanalerna. Skandal vore väl annars.

Finlands honorära generalkonsul i Göteborg, Heli van der Valk

Valvinnaren Sauli Niinistö kommer att bekläda ett presidentämbete där mycket av den politiska makten har förskjutits till statsministern och regeringen. Länge har Finland representerats av både president och statsminister i t ex EU-frågor, vilket givit upphov till begreppet”tvåtallriksmodellen”. När Finland varit representerat utomlands har två tallrikar behövts vid de gemensamma måltiderna – en för presidenten och en för statsministern.

År 2000 antog Finland en ny grundlag, som beskar presidentmakten, men angående utrikespolitiken lämnade lagtexten utrymme för tolkningar och en viss maktkamp förmärktes mellan president och statsminister. Sedan ett tag tillbaka verkar emellertid fred ha slutits i ”tallrikskriget” och genom detta kommer väl en del disk att sparas framöver…