Våga finska

Svenska språkets ställning i Finland uppmärksammas ofta. Betydligt mer sällan talas det om finska språkets motsvarande situation i Sverige, trots att Sverigefinnar är den överlägset största minoriteten i vårt land.

Nu har Sveriges radio startat kampanjen Våga finska, som blivit mycket uppmärksammad. Svenskar med finska som modersmål uppmanas att skicka in sina egna språkberättelser, vilka har vällt in. Dagens P1 morgon tog upp fenomenet.

Lider Finlandsbloggen av selektiv varseblivning, eller börjar faktiskt den finländska faktorn att få en högre prioritet i svensk media och även allmänt i samhället?

Det vore spännande att höra om svensktalande i Finland och finsktalande i Sverige i samma reportage eller program, för att åskådliggöra parallellerna. Eller hur?

En reaktion på “Våga finska

  1. Minska pa grammatiken och uppmuntra eleverna att vaga oppna munnen, pa sa vis forbattras attityden till finskundervisningen. Sa kan man summera resultatet av Yle Osterbottens kartlaggning ”Fatta finskan”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *