Genklang i Finland

Sensommaren har gått över i höst och den nyfikne kan här ta del av en artikel i Hufvudstadsbladet, som berättar om Nya Sverige-jubileet på europeiska kulturarvsdagen – en dag där sommarvädret gjorde återbesök.

Firandet kunde genomföras tack var ett gott samarbete mellan Sjöfartsmuseet, Park- och naturförvaltningen i Göteborg, Gamla Majpojkars Förbund, Åboföreningen i Göteborg samt Kulturminnesföreningen Gathenhielm.

GP-journalisten Britt-Marie Mattsson talade om arbetet med boken ”Nya Sverige – drömmen om ett imperium”, som hennes far Algot Matsson publicerade inför 350-årsjubileet 1988. Själv var hon behjälplig med research och berättade om minnesvärda möten i USA med stolta ättlingar till 1600-talskolonisterna.

Finlands honorära generalkonsul, Heli van der Valk, jämförde 1600-talets finska kolonister i Nya Sverige med dem som sökte sig från Finland till Sverige under efterkrigstiden. Den röda tråden var att just finländare anlitades för de kanske svåraste och tyngsta uppdragen. Tacket uteblev inte sällan, då som nu.

Finlands generalkonsul Heli vander Valk avtackades av Sjöfartsmuseet med bok och flytvästklädd teddybjörn.

 

En tankeväckande betraktelse, som tillsammans med militärhistorisk inramning och salut från Gustav II Adolfs fotfänika skapade ett mycket värdigt arrangemang. Programmet fortsatte inomhus, med guidningar och föredrag på både svenska och finska.

En reaktion på “Genklang i Finland

  1. I det mere ”moderne” finske kokken ser man en tydelig genklang fra de traditionelle retter, omend portionerne er blevet lidt mindre, og duften af bondekost ikke sa tydelig. Men stadig er det dog de samme basale ingredienser, man bruger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *