Finländsk TV-sommar

TV-mässigt brukar sommaren innebära repriser av repriser. Så även 2013, där SVT dessutom verkar ha fastnat i en antikverad skärgårdsloop.

Men för den som inte lockas av Skärgårdsdoktorn (1998), Öbergs på Lillöga (1983) eller Ett köpmanshus i skärgården (1973) erbjuder SVT ett betydligt fräschare urval av program från Finland. Måste det vara sommarstiltje för att finländska produktioner skall lyftas fram?

Programmet Soffsurfarna nämndes för ett tag sedan, vad sägs nu om Sidenvägen på 30 dagar (2012), en resa längs den historiska handelsleden i Asien under ledning av Ville Haapsalo. På en månad skall han ta sig från Tbilisi i Georgien till Mongoliet. Bland innehållet kan nämnas forsränning i Uzbekistan, popstjärnor i Kazakstan och en fiolbyggare i Ulan Bator. Högt och lågt längs Sidenvägen, alltså.

Författaren Kjell Westös epos Där vi en gång gått vann Finlandiapriset 2006. Romanen filmatiserades 2011 och sänds nu som serie i sex delar i SVT. Berättelsen handlar om Finlands tidiga 1900-tal och utspelar sig i Helsingfors, där vi får möta familjer med olika bakgrund. TV-serien ger bland annat en inblick i finska inbördeskriget, som ägde rum kort tid efter landets självständighet från Ryssland 1917.

SVT repriserar för all del också den egna serien Rötter från 2012, en serie om andra och tredje generationens sverigefinländare och deras identitet. Hur upplever de sig själva, som svenska, finska, sverigefinska – eller något helt annat?

Men Magnus och Petski visas inte via SVT Play, av rättighetsskäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *