Finland är svenskt – Sverige är finskt

En aktuell TV-serie i tio delar om Sveriges inflytande på Finlands historia har lett till delade meningar om bakgrunden till dagens Finland. Avsnitten läggs efter hand ut på YLE:s hemsida med svensk text.

En motsvarande TV-serie om vilket inflytande Finland haft på Sverige skulle vara synnerligen intressant. 2009 producerades den lilla YouTube-serien ”Finska avtryck i Majorna”, hade det inte varit spännande med en satsning i landsomfattande skala? Såväl svenskar som finländare missar ofta det faktum att riksbildningen skedde samtidigt, Sverige och Finland växte fram som siamesiska tvillingar under medeltiden. Innan fanns ingen centralmakt och därmed ingen stat. Ibland räknas Finlands historia endast från år 1809 – men samma år föddes också det enspråkigt svenska Sverige. Något sådant hade inte funnits tidigare.

Svenska Dagbladet skriver om den debatt, som följt i TV-seriens spår. Programledaren Juhani Seppänen har tvingats skaffa hemligt telefonnummer, på grund av otrevliga åsikter. Trist. Finlandsbloggen.se skriver om Finland för svenskar, i syfte att väcka ett positivt intresse med utgångspunkt från allt som våra länder har gemensamt. Det vore kul om någon ville blogga om Sverige på motsvarande sätt i Finland.

Vi lovar att länka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *