Två tallrikar blir en

Finlands honorära generalkonsul i Göteborg, Heli van der Valk, höll idag ett intressant lunchföredrag om det nyligen avgjorda presidentvalet i Finland. Valet har inte figurerat på Finlandsbloggen, eftersom det ju är en nyhet från vårt östra grannland som faktiskt har fått genomslag i de vanliga medikanalerna. Skandal vore väl annars.

Finlands honorära generalkonsul i Göteborg, Heli van der Valk

Valvinnaren Sauli Niinistö kommer att bekläda ett presidentämbete där mycket av den politiska makten har förskjutits till statsministern och regeringen. Länge har Finland representerats av både president och statsminister i t ex EU-frågor, vilket givit upphov till begreppet”tvåtallriksmodellen”. När Finland varit representerat utomlands har två tallrikar behövts vid de gemensamma måltiderna – en för presidenten och en för statsministern.

År 2000 antog Finland en ny grundlag, som beskar presidentmakten, men angående utrikespolitiken lämnade lagtexten utrymme för tolkningar och en viss maktkamp förmärktes mellan president och statsminister. Sedan ett tag tillbaka verkar emellertid fred ha slutits i ”tallrikskriget” och genom detta kommer väl en del disk att sparas framöver…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *