Idag är Bokmässans sista dag i Göteborg och vi kan se tillbaks på flera dagar av intressanta föredrag och seminarier. En spännande paneldiskussion hölls i den finländska avdelningen av Bokmässan, med utgångspunkt från boken ”Furstar och folk i Åbo 2012”. Det var då som Sveriges nyvalde kronprins Karl Johan träffade Rysslands tsar Alexander för att göra gemensam sak mot Napoleon.
Sverige skulle därmed slutligen avstå från vidare anspråk på den förlorade rikshalvan Finland, medan Ryssland skulle stödja en linje där Norge avskiljdes från Danmark och lades under den svenska kronan.
I panelen fanns författaren Nils Henrik Villstrand, Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson samt den tidigare ministern Pär Stenbäck från Finland. Alla var rörande eniga: 1812 grundlades en ny politik i Norden, som än idag är relevant. I synnerhet har politiken tjänat Sverige väl, efter 1814 har Sverige aldrig drabbats av väpnad konflikt, medan Finland varit skådeplats för Krimkriget, frigörelse- och inbördeskrig samt drabbats av andra världskrigets fasor.
Sverige skall vara glada för att Finland finns och att det gick som det gick 1809. Dessutom fick man Norge som någon sorts mjuklandning, dock utan den riksgemenskap, som rått mellan Sverige och Finland. I ljuset av den nya säkerhetspolitiska situationen blev nu försiktighet som gällde, vilket Pär Stenbäck illustrerade med följande kommentar:
– Fråga norrmännen, hur goda imperiebyggare svenskarna var…